Страници с въпроси и нашите отговори за климатици 1  2  3  4  5 

Въпроси за климатици

На тази страница публикуваме най-често задаваните въпроси за климатици задавани от нашите клиенти. Ние не претендираме за изчерпателност нито за пълна точност и коректност на представената информация, но на базата на нашия скромен опит в монтажа на климатици и сервизното обслужване решихме тук да споделим част от нашия опит или поне това което ние мислим за правилно.

Тавички за климатици на външното тяло

Ние поставяме тавички за климатици под външното тяло за да избегнем натрупването на лед в него. Прекомерното натрупване на лед във външното тяло на вашите климатици може да доведе до счупване на неговата перка. Разберете защо!

Климатик с монтирана тавичка за климатициПрез зимата, когато външните температури са ниски и влажността на въздуха е относително висока всички климатици заскрежават и образуват лед по ламелите на външния топлообменник. Всеки един производител на климатици знае много добре за този случай и е предвидил специален режим, който премахва този скреж. Това става когато климатика детекрита наличието на лед и спира нормалната работа на отопление. След това режима води до затопляне на външния топлообменик и разтопяване на натрупалия се лед. След разтопяването се получава изтичане на вода от външното тяло през един отвор намиращ се на дъното на тялото. За да се отведе тази вода без да попада на тротоара където би създала известни проблеми производителите обикнивено са предвидили специална тръба, но за съжаление тя не е подходяща за нашите климатични условия.

Проблема се получава след няколко размразявания на външното тялои резултата е че тази тръба се запушва с лед. Със всяко размразяване остава малко вода по стените на тръбата, която замръзва и накрая тя спира да пропуска вода. Така изтеклата вода напрактика остава на дъното на климатика. След още няколко цикъла леда продължава да се увеличава и достига такива нива, че перката започва да удря в него докато се счупи.

Всички производители и сервизи за климатици не признават този проблем като гаранционен и е необходимо да заплатите подмяната на перката

За да избегнем този проблем ние не монтираме дренажната тръба на външното тяло директно към неговия отвор, а поставяме специална тавичка в която да се събере достатъчно количество лед и когато температурите станат положителни този лед се разтопява и водата отново изтича през маркуча за конденз.

За съжаление тази тавичка трябва да се заплати допълнително и е необходимо да разгледате нашия ценоразпис с текущите цени за допълнителни услуги и материали и консумативи при монтаж на климатици.


Страници с въпроси и нашите отговори за климатици 1  2  3  4  5